Ο Μουτζόπουλος (κατ΄ άλλους Μουτσόπουλος) ήταν μεγαλέμπορος, βιομήχανος και εφοπλιστής από την Στεμνίτσα Γορτυνίας. Διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιά και ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους της πόλης, αφού εγκαταστάθηκε σ΄ αυτήν το 1834.Μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο Μουτζόπουλο ίδρυσαν τους αλευρόμυλους αδελφών Μουτζόπουλου. Ο αδελφός του Δημήτριος διετέλεσε επίσης δήμαρχος Πειραιά και μάλιστα πριν από τον Τρύφωνα, ο οποίος και τον διαδέχθηκε στο αξίωμα το 1874.
Ο Μύθος της εκλογής:
Για την εκλογή του Τρύφωνα στην θέση του δημάρχου οι συγγραφείς Μάρω Βουγιούκα και Βασίλης Μεγαρίδης στο βιβλίο τους “Οδωνυμικά του Πειραιά” παρουσιάζουν μια ιστορία που ουδείς γνωρίζει αν είναι πραγματική ή όχι.
Δηλαδή ότι σε εκλογική μάχη που διεξήγαγε με τον πολιτικό του αντίπαλο Θεόδωρο Ρετσίνα ισοψήφησαν και για την ανάδειξη δημάρχου απαιτείτο να γίνει κλήρωση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Τότε λένε ότι στην κληρωτίδα και οι δύο λαχνοί έφεραν το ίδιο όνομα “ΤΡΥΦΩΝ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ”. Έτσι λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι ότι έγινε Δήμαρχος.Στην πορεία όμως αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τον Ρετσίνα (1899-1903) αποδεχόμενος την συνδημαρχία μαζί του.
Ο Ικανός Δήμαρχος Πειραιά
Το 1882 αποφάσισε την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η εφημερίδα “Καθημερινή” σε έρευνα για τον δήμαρχο Τρύφωνα Μουτζόπουλο αναφέρει ότι το έτος αυτό εγκρίθηκε κονδύλι 200.000 δραχμών “δι΄ ανέγερσιν θεάτρου” σε σύνολο δαπανών για δημοτικά έργα 315.000 δραχμές. Ήταν η αρχή της δημιουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.Το 1875 εγκατέστησε στην πόλη τα πρώτα φανάρια γκαζιού και στην συνέχεια τα αντικατέστησε με ηλεκτρικά
Το 1876 ιδρύει το “Β΄ παρθεναγωγείο Υδραϊκής συνοικίας” το οποίο στην συνέχεια θα μετεξελιχθεί σε Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς στου Βρυώνη.
Το 1878 τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία Κοραή Πειραιά. Το 1887 επί δημαρχίας του ιδρύθηκε το πρώτο Γηροκομείο Πειραιά και το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων.Το 1897 κατασκευάζει το “ΑΣΤΥΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ” που βρίσκεται στην πλατεία Δηλιγιάννη.
Το 1899 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου προς διάδωσιν Ωφέλιμων Βιβλίων (τα περισσότερα μέλη αυτού του συλλόγου είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη του Πειραιά)Το 1900 εγκαινιάζει το Ταχυδρομείο Πειραιά εκεί που σήμερα στεγάζεται η δημοτική πινακοθήκη.
Ανεγείρει το γυμνάσιο Πειραιά, ανακατασκευάζει τον κήπο της Τερψιθέας, κάνει και τα πρώτα σπουδαία λιμενικά έργα αφού κατασκευάζει τις μόνιμες δεξαμενές πλοίων.
Τα έργα του στον Πειραιά είναι πολλά και μαζί με αυτά που διετέλεσε και ο αδελφός του Δημήτριος Μουτζόπουλος (Πρώτο υδραγωγείο, Τζάνειο Νοσοκομείο, ναός Αγίου Σπυρίδωνα, το δημαρχιακό μέγαρο ρολόι, σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Αθήνας, ίδρυση φιλαρμονικής Δήμου Πειραιά κ.λ.π), τα συναντάμε διαρκώς μέσα στην πόλη, όπου κι αν στρέψουμε το βλέμα μας.
Δήμαρχος Πειραιά που έμενε και στον Πειραιά
Ο Τρύφων Μουτζόπουλος ακόμα και όταν στην συνέχεια εκλέχτηκε Βουλευτής Αττικής, συνέχιζε να μένει στον Πειραιά, αφού το σπίτι του ήταν στην οδό Φίλωνος. Το όνομα του Τρύφωνα, έλαβε η Ακτή Τρύφωνος Μουτζοπούλου και είναι αυτή οδός που αγκαλιάζει περιμετρικά όλο το Πασαλιμάνι.
Τα ρεκόρ του Μουτζόπουλου
Ο Τρύφων μέχρι σήμερα παραμένει ο μακροβιότερος που διετέλεσε δήμαρχος Πειραιά με συνολική θητεία δεκαεπτά ετών (1874-1883 και 1895-1903). Όταν πέθανε κηρύχτηκε Πανπειραϊκό πένθος ενώ η σορός του εξετέθη στο παλαιό Δημαρχείο (Ρολόι).
Επίσης υπήρξε ο τελευταίος Δήμαρχος Πειραιά για τον 19ο αιώνα και παράλληλα ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος για τον 20ο αιώνα.