Ο Στέφανος Μίλεσης είναι συγγραφέας, λογοτέχνης, ιστορικός ερευνητής καθώς και ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός. Κύρια σημεία ενδιαφέροντος η μελέτη της αστικής ηθογραφίας και λαογραφίας, οι αστικές παραδόσεις, η τοπική και ναυτική ιστορία. Έχει ασχοληθεί με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας, όπως χρονογράφημα, διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμια καθώς και με εγχειρίδια τοπικής ιστορίας για παιδιά και παιδικά διηγήματα.
Γεννήθηκε το 1964 στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά όπου κατοικεί μέχρι και σήμερα. Πήγε δημοτικό σχολείο στο 20ο Δημοτικό Σχολείο (Ταγκόπουλου) στον Άγιο Βασίλειο και γυμνάσιο στο Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς στου Βρυώνη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και ηγεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Birmingham υποβάλλοντας διατριβή για την Διαχείριση Κινδύνων Επιχειρήσεων (Risk Management).
Εκτός από Αγγλικά, μιλά και Ιταλικά καθώς σπούδασε ιστορία τέχνης και πολιτισμού στη σχολή LINGUAVIVA στην Φλωρεντία.
Είναι δημιουργός του ιστολογίου και της ιστοσελίδας με τίτλο «ΠΕΙΡΑΙΟΡΑΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”, αρθρογράφος στην εφημερίδα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» και Ραδιοφωνικός παραγωγός στον σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία» (91,2).
Την περίοδο 2016 – 2022 παρουσίαζε στην Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά «Κανάλι Ένα» (90,4), κάθε Κυριακή ζωντανά 09.00-10.00 την εκπομπή “Πειραϊκές ιστορίες”.
Την εποχή αυτή δραστηριοποιείται ως τηλεοπτικός παραγωγός στην ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα PEMPTOUSIA TV .
Την περίοδο 2014 – 2016 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και από το 2016 είναι πρόεδρος αυτής. Υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης της ποιητικής συλλογής της “Στέγης” με τίτλο “Ποιητική πλεύση” (2020).
Έχει ξεπεράσει τις 200 διαλέξεις με θέματα από την ναυτική και την τοπική ιστορία, σε σχολεία δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σε εκκλησίες, πολιτιστικούς συλλόγους και σε πνευματικά ιδρύματα.
Διετέλεσε διδάσκων εισηγητής στο πρόγραμμα «Ενορία Εν Δράσει» του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Έχει συγγράψει ή έχει μετάσχει στη συγγραφή περισσοτέρων από 20 βιβλίων.
- «1900», Ναυτικό & ιστορικό διήγημα (Παναγιώτης Τριπόντικας – Έκδοση Πλωτού Μουσείου Θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», 2015). Τα έσοδα από την πώληση αυτού του βιβλίου διατέθηκαν προς ενίσχυση του θρυλικού πλοίου «Γ. Αβέρωφ». Οι δύο πρώτες εκδόσεις εξαντλήθηκαν ενώ μόλις κυκλοφόρησε τρίτη έκδοση από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού.
- «Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου», (Εκδόσεις Κυριακίδη, 2016).
- «Πειραϊκός Χρονογράφος 2018», (Εκδόσεις Μένανδρος)(Εξαντλήθηκε).
- «Πειραιάς: Ιστορία του τόπου μας» (Τόμος Α’) – Χρ. Μίλεση, Θεόδωρος Κατσικάρος-Εκδόσεις «Παιδαγωγική», 2017).
- «Πειραιάς: Ιστορία του τόπου μας» (Τόμος Β’) – Χρ. Μίλεση, Θεόδωρος Κατσικάρος – Εκδόσεις «Παιδαγωγική», 2018). Εγχειρίδια ιστορίας για εκπαιδευτικούς Δημοτικών σχολείων και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου.
- «Θάλασσες που μας ενώνουν», (Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017). Παιδική και νεανική λογοτεχνία γύρω από τη θάλασσα και τον Πειραιά. Συμμετοχή με το διήγημα “Ο όρμος του Λουβιάρη”.
- «Πειραϊκά χρονογραφήματα», (Έκδοση «Φωνή των Πειραιωτών», 2017)
- «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», (Συλλογικό έργο Δήμου Πειραιά, Εκδόσεις «Μίλητος», 2018).
- «Θαλασσογραφίες Ελλήνων Ζωγράφων» (Εκδόσεις Μένανδρος, 2019).
- «Τα θαύματα της πίστεως στον Πειραιά, όπως καταγράφηκαν από εφημερίδες και άλλα έντυπα» (Εκδόσεις Αρχονταρίκι, 2019). Τα έξοδα του βιβλίου αυτού προσφέρθηκαν προς ενίσχυση του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας.
- «Αστυνομικές ιστορίες. Διηγήματα σύγχρονων Ελλήνων Πεζογράφων» (Συλλογικό έργο, Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εκδόσεις 24γράμματα, 2020), Συμμετοχή με το διήγημα «Το ναυάγιο της Ερμιόνης».
- «1821: Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων» (Συλλογικό έργο, Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εκδόσεις 24 γράμματα, Αθήνα 2020), Συμμετοχή με το διήγημα «Το μικρό ναυτόπουλο».
- «Ψηφίδες ελληνικής ναυτικής ιστορίας», Στ. Μίλεσης, Ι. Παλούμπης, (Έκδοση Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας και Μένανδρος, 2020).
- «Ο Πειραιάς στην επανάσταση του ΄21. Τα πεπραγμένα των Ελλήνων κατά τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης του «Κάστρου της Αθήνας» την περίοδο 1826 -1827», (Έκδοση Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ», 2021).
- «Άγγελος Βογάσαρης. Ο άνθρωπος, ο λογοτέχνης, ο ευεργέτης». (Έκδοση Πειραϊκός Σύνδεσμος, 2021).
- «Γενέθλια πόλη» (Συλλογικό έργο, Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Ελληνοεκδοτική, 2022), συμμετοχή με το διήγημα “Κάτω στον Πειραιά στο Μουράγιο”.
- “Ο Πόλεμος των αμάχων. Οδοιπορικό ιστορίας στον Πειραιά του πολέμου και της κατοχής”, Στ. Μίλεσης, Κ. Κυρίμης (Εκδόσεις Κυριακίδη, 2022).
- “Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, 34 συγγραφείς γράφουν”, (Συλλογικό έργο, Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Ελληνοεκδοτική, 2022), συμμετοχή με το διήγημα “Έλα, πατέρα, πού είσαι;…έτοιμος!…”.
- “Η επανάσταση του 1821 στον Πειραιά και στη νησιωτική Ελλάδα”, (Συλλογικό έργο, Επιμέλεια: Χαράλαμπος Μηνάογλου, Πρακτικά Συνεδρίου Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ιωνιδείου Σχολής 25-26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021), συμμετοχή με το δοκίμιο “Η αναγνώριση των τοποθεσιών κατά την περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων του 1827 στον Πειραιά, μέσα από τις ιστορικές καταγραφές, τα ημερολόγια των αγωνιστών και άλλα ιστορικά έγγραφα”.
- “Πειραιάς: Το λιμάνι του αποχαιρετισμού”, (Έκδοση 24γράμματα, 2023)
- “Ιστιοφόρος ναυτιλία: Τα λιμάνια και οι άνθρωποι”, (Εκδόσεις Μένανδρος, 2023)
- “Γαβριάδες. Οι απόκληροι του Πειραιά”, (Έκδοση 24γράμματα,2023)
- “Τα Καλοκαίρια μας, 43 καλοκαιρινές ιστορίες”, (Συλλογικό έργο, Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ΛΕΜΒΟΣ, 2024), συμμετοχή με το Διήγημα “Συναντήσεις με τον Ορέστη Μακρή”.
Είναι μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου.
Σε ιστολόγιο και ιστοσελίδα του έχουν αναρτηθεί περισσότερες από 1000 ιστορίες της πόλης και της Εμπορικής Ναυτιλίας. Διηγήματά του, έρευνες και οδοιπορικά ιστορίας έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά («Καθημερινή», «Ντοκουμέντο», «Κόντρα», «Ελεύθερο Τύπο», «LIFO», “ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ”, κ.α.) και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από διάφορες ιστοσελίδες.
Έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους στον Πειραιά και έχει μετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης σε τηλεοπτικές παραγωγές («Μηχανή του Χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου, «Τα Στέκια», ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ κ.ο.κ.).
Ασχολήθηκε και με τον προσκοπισμό. Υπήρξε και ο ίδιος πρόσκοπος στο 9ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πειραιά, ενώ ως ενήλικας προσέφερε από διάφορες θέσεις τις υπηρεσίες του ως Μέλος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων .
Υπήρξε Μέλος Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και υπαρχηγός δράσεων αυτής. Έχει τιμηθεί με το Χαλκούν Μετάλλιο Ερυθρού Σταυρού, το Μετάλλιο Παλαιού Προσκόπου και το Μετάλλιο Αθανασίου Λευκαδίτη.
Είναι έγγαμος με την Εύα Μπογιατζή (επίσης Παλαιά Πρόσκοπο) και έχει δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Παναγιώτη.