Ο Στέφανος Παν. Μίλεσης

Ο Στέφανος Μίλεσης γεννήθηκε το 1964 στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά όπου κατοικεί μέχρι και σήμερα. Είναι συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και ραδιοφωνικός παραγωγός. Είναι δημιουργός του ιστολογίου «Πειραιόραμα Ιστορίας και Πολιτισμού», αρθρογράφος στην εφημερίδα «Φωνή των Πειραιωτών»,  Ραδιοφωνικός παραγωγός στην Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά «Κανάλι Ένα» (90,4) και στον σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία» (91,2).

 Έχει δώσει πλήθος ομιλιών και διαλέξεων με θέματα από την ναυτική και την τοπική ιστορία, σε σχολεία δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε πνευματικά ιδρύματα. Διετέλεσε διδάσκων εισηγητής στο πρόγραμμα «Ενορία Εν Δράσει» της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και είναι εισηγητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λασκαρίδη, με τίτλο «Το μεγάλο λιμάνι σταυροδρόμι των εξελίξεων στην ελληνική ιστορία» που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.

Έχει συγγράψει ή έχει μετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων:

  1. «1900», Ναυτικό & ιστορικό διήγημα (Παναγιώτης Τριπόντικας – Έκδοση Πλωτού Μουσείου Θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», 2015). Τα έσοδα από την πώληση αυτού του βιβλίου διατέθηκαν προς ενίσχυση του θρυλικού πλοίου «Γ. Αβέρωφ». Οι δύο πρώτες εκδόσεις εξαντλήθηκαν ενώ μόλις κυκλοφόρησε τρίτη έκδοση από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού.
  2. «Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου», (Εκδόσεις Κυριακίδη, 2016). 
  3. «Πειραϊκός Χρονογράφος 2018», (Εκδόσεις Μένανδρος)(Εξαντλήθηκε).
  4. «Πειραιάς: Ιστορία του τόπου μας» (Τόμος Α’) – Χρ. Μίλεση, Θεόδωρος Κατσικάρος-Εκδόσεις «Παιδαγωγική», 2017).
  5. «Πειραιάς: Ιστορία του τόπου μας» (Τόμος Β’) –  Χρ. Μίλεση, Θεόδωρος Κατσικάρος – Εκδόσεις «Παιδαγωγική», 2018). Εγχειρίδια ιστορίας για εκπαιδευτικούς Δημοτικών σχολείων και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου. 
  6. «Θάλασσες που μας ενώνουν», (Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017). Παιδική και νεανική λογοτεχνία γύρω από τη θάλασσα και τον Πειραιά.
  7. «Πειραϊκά χρονογραφήματα», (Έκδοση «Φωνή των Πειραιωτών», 2017) 
  8. «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», (Συλλογικό έργο, Εκδόσεις «Μίλητος», 2018).
  9. «Θαλασσογραφίες Ελλήνων Ζωγράφων» (Εκδόσεις Μένανδρος, 2019).
  10. «Τα θαύματα της πίστεως στον Πειραιά, όπως καταγράφηκαν από εφημερίδες και άλλα έντυπα» (Εκδόσεις Αρχονταρίκι, 2019). Τα έξοδα του βιβλίου αυτού προσφέρθηκαν προς ενίσχυση του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Το 2014 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και από το 2016 είναι Πρόεδρος αυτής. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου.

Έχει ξεπεράσει τις 160 διαλέξεις σε πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα του

Πειραιά. Πολλές από τις ομιλίες έχουν δοθεί σε σχολικές αίθουσες Δημοτικών

Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Πειραιά, στα πλαίσια μελέτης ναυτικής και τοπικής ιστορίας. Ομιλίες έχουν δοθεί ακόμα και μέσα σε εκκλησίες.

Ενδεικτική θεματολογία:

– Η Σχολή Ευελπίδων του Πειραιά – Το πολεμικό σχολείο,

– Η Σπηλιά της Αρέθουσας

– Οι τρεις συμμαχικοί βομβαρδισμοί του Πειραιά.

– Μινύες οι αρχαίοι κάτοικοι του Πειραιά.

– Ο Πειραιάς την περίοδο του Μεσοπολέμου.

– Ο Πειραιάς κατά την διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.

– Η καταστροφή του Πειραιά από τον Σύλλα.

– Το λιοντάρι του Πειραιά (Πόρτο Δράκο – Porto Leone)

Πάνω από 800 άρθρα πειραϊκής και ναυτικής ιστορίας έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Εφημερίδες «Καθημερινή», «Ντοκουμέντο», «Κόντρα», «Ελεύθερο Τύπο», «LIFO» κ.α.) και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους. Έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους στον Πειραιά και έχει μετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης σε τηλεοπτικές παραγωγές («Μηχανή του Χρόνου», «Τα Στέκια», ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ κ.ο.κ.). 

Ασχολήθηκε και με τον προσκοπισμό. Υπήρξε και ο ίδιος πρόσκοπος στο 9ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πειραιά, ενώ ως ενήλικας προσέφερε από διάφορες θέσεις τις υπηρεσίες του ως μέλος, γραμματέας και Πρόεδρος Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης. Υπήρξε Μέλος Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και υπαρχηγός δράσεων αυτής. Έχει τιμηθεί με το Χαλκούν Μετάλλιο Ερυθρού Σταυρού, το Μετάλλιο Παλαιού Προσκόπου και το Μετάλλιο Αθανασίου Λευκαδίτη.

Είναι έγγαμος με την Εύα Μπογιατζή και έχει δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Παναγιώτη.