Στην εφημερίδα “Η Εθνική” στο φ. της 7ης Νοεμβρίου του 1936, στη 5η σελίδα, συναντούμε δημοσιευμένο ένα άρθρο σχετικό με το ρεμπέτικο, που φέρει τον τίτλο “Με τους συνθέτας των “Ρεμπέτικών”” στο οποίο…
Τα λουτρά του Παρασκευά στην Καστέλλα, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Στο βάθος ο Άγιος Βασίλειος. Ο Κρυστάλλης αποδεικνύεται βαθύς γνώστης της πειραϊκής τοπογραφίας, καθώς πολλά έργα του φιλοτεχνούνται από μνήμης διατηρώντας ωστόσο με κάθε λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του τοπίου.
(Πηγή: https://stoa.com.gr/)
του Στέφανου Μίλεση Ο Πειραιάς του ζωγράφου Γρηγόρη Σερεμετάκη Ο Γρηγόρης Σερεμετάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950 και μεγάλωσε στο Πέραμα από γονείς Μανιάτες. Η οικογένειά του κατάγεται από το χωριό Σταυρί από…
του Στέφανου Μίλεση Στις 2 Απριλίου του 1966 πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας, χρονογράφος και δημοσιογράφος Σπύρος Μελάς. Γεννημένος το 1882 (13 Ιανουαρίου) στη Ναύπακτο από μικρή ηλικία βρέθηκε με την πατρική του οικογένεια…
του Στέφανου Μίλεση Στις 29 Μαρτίου του 1941 στο τεύχος των «Εικονογραφημένων Νέων του Λονδίνου» δημοσιεύθηκε μια ενδιαφέρουσα περιγραφή της Πειραιώτισσας Κατίνας Παξινού η οποία αναδημοσιεύθηκε την επόμενη ακριβώς ημέρα από την ελληνική εφημερίδα…
του Στέφανου Μίλεση Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ένας βαθύφωνος με αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, έμελλε να κατακτήσει όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Πρόκειται για τον Νικόλαο Μοσχονά. Υπήρξε ο…
του Στέφανου Μίλεση Όσοι είχαν την τύχη στα μαθητικά τους χρόνια να έχουν καθηγητή τον Αντώνιο Αντωνάκο, αναγνωρίζουν αμέσως στο πρόσωπό του, όχι απλώς έναν καθηγητή φιλολογίας, αλλά έναν αυθεντικό παιδαγωγό (δάσκαλο),…
του Στέφανου Μίλεση Στις 27 Αυγούστου 1940 ένα πραγματικά ασυνήθιστο γεγονός συνέβη στον Πειραιά, αποσπώντας τους Πειραιώτες από τις μόνιμες συζητήσεις για τον τορπιλισμό του εύδρομου «Έλλη», για τους επιζώντες…
Η γειτονιά μου ήταν στη στάση «Σκαλάκια» Χατζηκυριακού 49 και Μαυρομιχάλη. Ήταν μια γειτονιά όπως όλες τότε στον Πειραιά ύστερα από τον πόλεμο, με μισογκρεμισμένα σπίτια, ασβεστωμένες αυλές, με γλάστρες…