Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης

Σε άρθρο της εφημερίδας “Πρωϊνός Κήρυξ” του 1845, ύστερα από επιστολές αναγνωστών προς την διεύθυνση της εφημερίδας σχετικά με τους Μάγκες του Κωλέττη και την απόδοση σε αυτούς του χαρακτηρισμού “Μοσχομάγκες” ή “Μοσχομαγκίτες” διευκρινίζεται το εξής.

Με τη λέξη “μάγκα” εννοείται γενικά η συμμορία (ταράφι). Οι άνδρες όμως της Μάγκας του Κωλέττη επειδή είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ονομάστηκαν “Μοσχομάγκες” έχοντας φυσικά την έννοια του όρου “βρωμομάγκες”.

Για να ξεχωρίζουν οι άνθρωποι που αποτελούσαν την μάγκα του πολιτικού Κωλέττη, επειδή έτρωγαν, έπιναν και δεν πλήρωναν κλήθηκαν “Μοσχομάγκες” ή “Μοσχομαγκίτες” επειδή έμοιαζαν με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τον Μόσχο.

Κατά την εφημερίδα, αυτός έδρασε επί επαναστάσεως και ήταν άνθρωπος άδικος, άρπαγας, πλεονέκτης και κακούργος ακόμα και σε απλά πράγματα της καθημερινότητας. Όταν πήγαινε για παράδειγμα για φαγητό, ποτέ δεν πλήρωνε, το ίδιο έκανε σε κρασοπωλείο που πήγαινε να πιει κ.ο.κ. Έτσι όταν εμφανίζονταν άνθρωποι σαν τον Μόσχο, που έτρωγαν, έπιναν, πήγαιναν στην αγορά και δεν πλήρωναν, ο κόσμος έλεγε πως κρατούσαν από την ομάδα (μάγκα) του Μόσχου. Έτσι όταν αργότερα εμφανίστηκαν οι άνθρωποι του Κωλέττη να επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά, ταυτίστηκαν με εκείνους του Μόσχου (που ήταν ακόμα νωπή η συμπεριφορά τους στη θύμηση του λαού) και ονομάστηκαν “Μοσχομάγκες”.

Author

Ο Στέφανος Παν. Μίλεσης είναι Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής και Ραδιοφωνικός Παραγωγός. Από το 2016 είναι Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.