Η περίοδος της Δημαρχίας του Αριστείδη Σκυλίτση υπήρξε η πιο αμφιλεγόμενη περίοδος Δημάρχου όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά πανελληνίως. Σήμερα ύστερα από τόσα χρόνια, οποιαδήποτε αναφορά του ονόματος του Σκυλίτση, και μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτεί σωρεία αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων που φτάνουν μέχρι και στην ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ των Πειραιωτών. Ο διορισμένος από το καθεστώς της χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης υπήρξε ο μέγας υπεύθυνος σειράς κατεδαφίσεων ιστορικών κτηρίων για μια μερίδα Πειραιωτών, ενώ για άλλους, την ίδια στιγμή, για τα ίδια ακριβώς έργα, υπήρξε ο μόνος Δήμαρχος που αναμόρφωσε τον Πειραιά.
Να σημειώσω απλά για την ιστορία, ότι δεκαεπτά (17) Δήμαρχοι υπήρξαν στον Πειραιά συνολικά από τη δημιουργία του (1835) έως τις μέρες μας που διορίστηκαν από εκλεγμένες ή μη κυβερνήσεις ή χρειάστηκε να δημαρχεύσουν σε περιόδους εκτάκτων περιπτώσεων, χωρίς να έχουν εκλεγεί. Από αυτούς τους 17 μόνο ο Αριστείδης Σκυλίτσης έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλες αντιπαραθέσεις.
Από την απελευθέρωση του Πειραιά το 1944 (απόγευμα 13ης Οκτωβρίου), ύστερα από τη επώδυνη περίοδο της γερμανικής κατοχής μέχρι τις 23 Ιουνίου του 1951, όλοι οι Δήμαρχοι του Πειραιά ήταν διορισμένοι με υπόδειξη της Εθνικής Κυβέρνησης. Μεταξύ των διορισμένων δημάρχων συναντούμε τους Σωτήριο Στρατήγη, Παύλο Ντεντιδάκη και άλλα γνωστά ονόματα της Πειραϊκής κοινωνίας. Αλλά και ο πρώτος Δήμαρχος μετά την επταετία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Βασίλειος Ζέππος ήταν επίσης διορισμένος. Δηλαδή η πρώτη ενέργεια της Δημοκρατίας ήταν να διορίσει δικό της Δήμαρχο μέχρι να προκηρύξει εκλογές.
Δεν γνωρίζω εάν ένας διορισμός δημάρχου είναι επιτρεπτός ή όχι, ανάλογα με το ποιος είναι εκείνος που τον διορίζει.
Οι Νεοφαληριώτες πάντως ποτέ δεν του συγχώρησαν το γεγονός ότι επί των ημερών του κατάργησε το Δήμο Νέου Φαλήρου και τον ενσωμάτωσε στον Δήμο Πειραιώς. Ωστόσο όμως λίγοι Πειραιώτες γνωρίζουν ότι ο Σκυλίτσης ήταν “Νεοφαληριώτης” αφού ήταν γραμμένος στα Δημοτολόγια του Νέου Φαλήρου.
Όταν η χούντα έπεσε, ο Αριστείδης Σκυλίτσης φυσικά αντικαταστάθηκε. Τον Μάρτιο του 1975 εξέδωσε φυλλάδιο με τίτλο “Αναμνηστικό Λεύκωμα της Δημαρχίας Αριστείδη Σ. Σκυλίτση στον Πειραιά”.
Σε αυτό δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών από τα έργα που είχε κάνει στον Πειραιά κατά την διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο πολλά από τα προβαλλόμενα έργα του φυλλαδίου, δεν είναι ακριβώς δικά του, αλλά ολοκληρώθηκαν επί των ημερών του ή αποτέλεσαν επιτεύγματα άλλων φορέων όπως του Ε.Ο.Τ., του Ο.Λ.Π. ή ήταν δημόσια έργα οι εργασίες των οποίων είχαν ξεκινήσει πριν από τη θητεία του.
Ακόμα και οι ανακοινώσεις εκπτώσεων των εμπορικών καταστημάτων κατά την διάρκεια της θητείας του φωτογραφήθηκαν και αποτέλεσαν “πεπραγμένα της Δημαρχίας”. Δρόμοι, πλατείες και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης φωτογραφίζονται όπως το Δημοτικό Θέατρο.
Κι άλλα φυλλάδια ιδίου τύπου κυκλοφόρησαν επί των ημερών του ή αμέσως μετά, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες της περιόδου του, η αξία όμως των φωτογραφιών του συγκεκριμένου φυλλαδίου βρίσκεται ότι συμπεριελήφθησαν με δική του επιθυμία, αποτελούν δηλαδή δική του επιλογή. Στην άκρη κάθε φωτογραφίας υπήρχε δική του προσωπογραφία που επαναλαμβάνεται σε κάθε σελίδα του φυλλαδίου.
Επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται από το φυλλάδιο αυτό 68 συνολικά φωτογραφίες. Η φωτογράφιση δεν προέρχεται από το ίδιο έτος αλλά από διαφορετικές χρονολογίες ανάλογα με το συμβάν που απεικονίζει η κάθε μια φωτογραφία.
Πριν όμως από την παράθεση των φωτογραφιών ο Σκυλίτσης θυμίζει στους αναγνώστες τους προγόνους του και το τι προσέφερε η οικογένεια Σκυλίτση στον Πειραιά, παραθέτοντας τα μέλη της οικογενείας που διετέλεσαν Δήμαρχοι της πόλης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο εν λόγω φυλλάδιο δε περιλαμβάνεται το μνημείο Αφανούς Ναύτη ή αλλιώς “Σταυρό” στην Πειραϊκή, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 7 Δεκεμβρίου του 1969.
Στο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Φύτρα, με τίτλο “Το ρεπορτάζ της ζωής μου” τίθεται ένα ερώτημα με το οποίο και εμείς θα κλείσουμε την παρουσίαση. “Τι ήταν άραγε ο Αριστείδης Σκυλίτσης; Ήταν άραγε παράνομος; Τύραννος; Παρανοϊκός; Ιδιοφυής; Απρόβλεπτος; Δικτάτορας; Τι ήταν επί τέλους αυτός ο Δήμαρχος;