Ο Γιάννης Παπασπύρου (1922 – 2010) διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιά το χρονικό διάστημα 1983 – 1986, σε μια εποχή όπου νέοι θεσμοί άρχισαν να εμφανίζονται στις γειτονιές του Πειραιά όπως τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Νεότητας ή τα αθλητικά λαϊκά προγράμματα που υλοποιούνταν με τη συνεργασία του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς. Η θητεία του συνέπεσε με την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (περίοδο 1981 – 1989) και καθώς κομματικά ανήκε σε αυτό, υποστηρίχθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία.
Τη θέση του κατέλαβε το 1987 ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος (της Ν.Δ.) ωστόσο πολλά έργα στον Πειραιά που είχαν αρχίσει επί εποχής Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, για αυτό και εμφανίζονταν ως δικά του.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Πειραιάς ακόμη αγωνιζόταν ως πόλη να αποκτήσει τις υποδομές που στην Ευρώπη θεωρούνταν αυτονόητες, όπως συλλεκτήρες ακαθάρτων υδάτων, αποχετευτικά δίκτυα στη Νέα Καλλίπολη και αντιπλημμυρικά έργα στην Παλαιά Κοκκινιά και στα Καμίνια που κάθε φορά που έβρεχε αντιμετώπιζαν τον εφιάλτη της πλημμύρας.
Επί Παπασπύρου πραγματοποιήθηκαν έργα υποδομής ωστόσο οι Πειραιώτες θυμούνται περισσότερο το εξωτερικό “ντύσιμο” του Πύργου του Πειραιά που έστεκε σα φάντασμα στα ημιτελής δίνοντας άσχημη εντύπωση στους τουρίστες που έφταναν με τα πλοία στο λιμάνι, και τους αποχετευτικούς αγωγούς σε συνοικίες του Πειραιά εκτός κέντρου. Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα γίνει απολογισμός του έργου του Παπασπύρου αλλά θα πραγματοποιήσουμε ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στην περίοδο της θητείας του με έργα όπως καταγράφηκαν από τις μπροσούρες που κυκλοφόρησαν στην εποχή του.
1984 – Συμβολή οδών Λυκούργου και Δημοσθένους μέσα στην καρδιά της αγοράς του Πειραιά.
Ο Γιάννης Παπασπύρου εγκαινιάζει έργα στην οδό Λακωνίας που αφορούσαν στην τοποθέτησης αποχετευτικού δικτύου.
Επίσκεψη στο κοιμητήριο της Ανάστασης
Επιθεώρηση έργων στην οδό Μαυρομιχάλη στα Μανιάτικα
1984 – τα μέλη του ΚΑΠΗ της οδού Αντωνίου Θεοχάρη
1984 – Ο Γιάννης Παπασπύρου στα σκαλιά του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά με την φιλαρμονική του Δήμου
7 Οκτωβρίου 1984 – απονομή κυπέλου στον 16χρονο Γ. Μάλλιαρη. Σε συνεργασία με το υφυπουργείο Νέας Γενιάς και αθλητισμού τη χρονιά εκείνη καθιερώθηκε Λαϊκός Ανώμαλος δρόμος για τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 40 ετών από την απελευθέρωση του Πειραιά από τους Γερμανούς (1944 – 1984)
Λαϊκός Ανώμαλος δρόμος για τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 40 ετών από την απελευθέρωση του Πειραιά από τους Γερμανούς (1944 – 1984) Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ το 1984
Κατασκευή αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου
Στο τέλος της οδού Αϊδινίου στη θέση “Μνήμα Γάλλου” κατασκευάστηκε πλατεία που υφίσταται μέχρι σήμερα.
Ο Γ. Παπασπύρου παραδίδει ένα από τα νέα καρότσια καθαριότητας. Το 1983 πραγματοποιήθηκε η προμήθεια 180 καροτσιών καθαριότητας και ένα χρόνο αργότερα έγινε συμπληρωματική αγορά 100 ακόμα.
Διαμόρφωση κήπου στην οδό Γιαννοπούλου στο Νέο Φάληρο
Διαμόρφωση μικρής πλατείας στην Ακτή Θεμιστοκλέους (Πειραϊκή)
Tο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) καθώς ήταν ακόμα “αβάπτιστο” οι Πειραιώτες το αποκαλούσαν “Παλαί Ντε Σπορ”1984 – Πλακόστρωση Πειραϊκής στο ύψος του Ιππόκαμπου
Διαμόρφωση κήπου με κούνιες στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σολωμού στο Νέου Φάληρο.
Τοποθέτηση φυτών σε ζαρντινιέρες στην ΚαστέλλαΠλακόστρωση Μαρίας Χατζηκυριακού
Υπογραφή αδελφοποίησης Πειραιά και ΛένινγκραντΑναμόρφωση παιδικής χαράς στο Παλατάκι στην οδό ΙππολύτουΚατασκευής παιδικής χαράς στην οδό Δογάνης στα ΤαμπούριαΕπισκευή του παλαιού οικήματος των Δημοτικών Λουτρών στο Χατζηκυριάκειο σε Κέντρο Νεότητας. Σήμερα είναι έδρα του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος1984 – Λειτουργία νέων φανοστατών στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο του ΠειραιάΤο τέρμα των “πράσινων” λεωφορείων στου Ξαβέρη το 1989. Η φωτογράφιση έγινε με σκοπό την παρουσίαση του δρόμου που κατασκευάστηκε από το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ (Παγόδα) μέχρι το Παλατάκι.Εσωτερικό Σταθμού ΗΣΑΠΤο παλιό ταχυδρομείο όταν στέγαζε ακόμα την ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ1985 – Παρτέρια και παγκάκια στην Ακτή Ποσειδώνος. Το λιμάνι ήταν ακόμα ανοιχτό και δεν είχαν ακόμα τοποθετηθεί τα διαχωριστικά κάγκελα πόλης – λιμανιού 1985 – Ο νεόδμητος δρόμος Παγόδα – Παλατάκι μόλις έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία1985 – Κατασκευή νέας σχολικής μονάδας Παπαστράτου και Μαυρομιχάλη
Ραιδεστού, Ταμπούρια, πεζοδρόμηση
Η φωτογραφία του ημιτελούς Πύργου κυκλοφόρησε με λεζάντα “Το τέλος της ντροπής”
1984 – Η πλατεία Καρπάθου στην Καλλίπολη1984 – Στην Ζωοδόχο Πηγή. Το καμπαναριό της εκκλησίας υπό ανέγερσηΚατασκευή παρτεριού μπροστά από τον Άγιο Δημήτριο Νέου ΦαλήρουΠλακόστρωση περιβάλλοντος πεζοδρομίου στην εκκλησία Υπαπαντής1984 – Πασαλιμάνι1984 – Παρέα στην Πειραϊκή, πάνω από τον ΠΟΡΦΥΡΑ, σε φωτογραφία που θυμίζει έντονα “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα”.
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στην εκκλησία Παναγία Οδηγήτρια στον Λόφο Βώκου
Νέο Φάληρο προορισμός χώρου για στέκι νεολαίαςΑναμόρφωση γηπέδου μπάσκετ στον Προφήτη Ηλία
Ένα από τα πρώτα οχήματα καθαρισμού οδοστρωμάτων που προμηθεύτηκε ο Δήμος το 1983.
Κατασκευή Πάρκου Νίκης στην Ακτή Θεμιστοκλέους (Πειραϊκή). Σήμερα έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του 1989 ωστόσο καθώς χρονολογικά εντάσσονται στην περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εντάχθηκαν στις μπροσούρες πεπραγμένων του Γ. Παπασπύρου αρχικά και αργότερα στήριξαν την υποψηφιότητα του Κ. Σημίτη στο βουλευτικό αξίωμα.
Μια ακόμη φωτογραφία με το λιμάνι να είναι ελεύθερης πρόσβασης χωρίς διαχωριστικά κάγκελα
Ο Στέφανος Μίλεσης είναι συγγραφέας με εξειδίκευση στην επιχειρηματική ιστοριογραφία (MSc στην Διοίκηση Επιχειρήσεων). Από νωρίς καταπιάστηκε όμως και με τη μελέτη της αστικής ηθογραφίας και λαογραφίας, τις αστικές παραδόσεις, την τοπική και ναυτική ιστορία.