του Στέφανου Μίλεση, Συγγραφέα, Προέδρου Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως κάποτε ο καιρός θα φτιάξει. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μέσα σε άστατο καιρό”

Αριστοτέλης Ωνάσης

Στις 27 Μαρτίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είχαμε την τιμή με την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά, την ιστορία της Θαλαμηγού ΧΡΙΣΤΙΝΑ. Η παρουσίαση έφερε τον τίτλο “Θαλαμηγός Χριστίνα: Ένα πλοίο, τέσσερις ζωές, ένας θρύλος”. Κι αυτό διότι ελάχιστοι γνωρίζουν τις τέσσερις ζωές της θαλαμηγού ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

Από το 1943 έως το 1950 το σκάφος λειτούργησε ως φρεγάτα του Καναδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από το 1950 έως το 1975 υπήρξε η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση.

Από το 1975 έως το 1998 αποτέλεσε την Προεδρική Θαλαμηγό της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχοντας αλλάξει όνομα από ΧΡΙΣΤΙΝΑ σε ΑΡΓΩ.

Τέλος από το 1998 έως σήμερα (που γράφεται το άρθρο), το σκάφος ως MEGA YACHT πλέον λειτουργεί με το όνομα CHRISTINA O.

Πριν προχωρήσουμε να αναφέρουμε περισσότερα να σημειώσουμε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για την εκδήλωση όχι μόνο από πλευράς κόσμου, αλλά από σπουδαίες προσωπικότητες που ενεπλάκησαν επαγγελματικά ή με άλλη σχέση με τη θαλαμηγό και γνώριζαν πολλές άγνωστες ιστορίες από τη ζωή των σπουδαίων ατόμων που πέρασαν από το κατάστρωμά της.

Ενδεικτικά αναφέρω την οικογενειακή φίλη της Χριστίνας Ωνάση, την Marina Dodero που ταξίδεψε από το Παρίσι για να παρακολουθήσει γεμάτη συγκίνηση την αφιερωματική αυτή εκδήλωση.

Τον Τίμ Μόρλευ, βρετανό Ναυλομεσίτη που παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Για το σκοπό αυτό ταξίδεψε από το Μόντε Κάρλο.

Τον Σεμπάστιαν Χαρβάτιν, τον Κροάτη πλοίαρχο του ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Τον Μολινδρίς, που ανέλαβε την εσωτερική διακόσμηση της CHRISTINA O

Τον επιχειρηματία Φωτεινάκη που ανέλαβε τη συντήρηση του σκάφους στο Πέραμα

Τον εφοπλιστή Γιάννης Κουκιαδάκη, λάτρη του ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

Τον Κωνσταντίνο Κουτσούρη πρώην πλοίαρχο του ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

Τον Δημήτρη Αλυσανδράτο, αρχιπλοηγό του λιμένος Πειραιώς.

Τον καπετάνιο του παραδοσιακού σκάφους (τύπου Πέραμα) ΑΛΚΜΗΝΗ, Νίκος Καρακώστα, συγγραφέα, κινηματογραφιστή, ποιητή που επί 40 χρόνια γυρίζει τη Μεσόγειο.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από δύο περίπου χρόνια ο αντιπρόεδρος της Στέγης Πέτρος Αρβανίτης, μου πρότεινε να πάμε στο Πέραμα για να δω από κοντά τη θαλαμηγό του Έλληνα Μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση το θρυλικό πλοίο ΧΡΙΣΤΙΝΑ. Με ενθουσιασμό δέχθηκα την πρότασή του καθώς ήμουν σίγουρος πως μια τέτοια επίσκεψη ισοδυναμούσε με βουτιά στην ιστορία. Στην ιστορία όχι μόνο του ίδιου του ιδιοκτήτη της θαλαμηγού, αλλά και όλων εκείνων των σπουδαίων ανθρώπων που κάποτε φιλοξενήθηκαν για λίγο ή μεγάλο χρονικό διάστημα στις καμπίνες του.


Η φιλοξενία στο θρυλικό ΧΡΙΣΤΙΝΑ αποτελούσε ορόσημο σε κάθε επισκέπτη, όση δύναμη κι αν διέθετε, όποιο όνομα κι αν ήταν. Το «Χριστίνα» που έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί ήταν του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και για την άφθαστη πολυτέλεια που διέθετε και από τις δεκάδες προσωπικότητες που φιλοξένησε. Από την διάσημη Μαρία Κάλλας μέχρι τη σύζυγό του Τζάκι (Ζακλίν) Κένεντι Ωνάση. Αλλά και τους Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, Πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι, τον διάσημο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Τζον Κένεντι, την Εβίτα Περόν, τον Τζον Γουέιν, την Μέριλιν Μονρόε, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον με την γυναίκα του Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ουίνστον Τσέρτσιλ κ.α.


Η λίστα των προσωπικοτήτων είναι τεράστια αν υπολογίσει κάποιος κι εκείνους που επιθυμούσαν η διαμονή τους να μείνει μυστική. Όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους σκεφτόμουν όταν επισκέφθηκα τη θαλαμηγό ευρισκόμενος στη σουίτα Ωνάση ή στο μυθικό Aris Bar που γύρω από τον πάγκο είναι αναρτημένα δόντια όρκας τα οποία φέρουν χαράγματα από την ελληνική ιστορία και χρησιμεύουν για να κρεμάνε οι επιβάτες τις τσάντες τους. Σταχτοδοχεία για πούρα που ευθέως παραπέμπουν στον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Πρωτοσέλιδα τευχών του περιοδικού «Τάιμς» στα οποία πρωταγωνιστούν η Μαρία Κάλλας ή η Τζάκι Κένεντι. Φωτογραφίες ευτυχισμένων στιγμών του Ωνάση με τους διάσημους φιλοξενούμενούς του. Ανάμεσά τους όμως και μια φωτογραφία που εκπέμπει πόνο. Το αδικοχαμένο παιδί του, ο μοναχογιός του ο Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στην ηλικία των μόλις 24 ετών.


Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε ένα κυνηγημένο προσφυγόπουλο του ’22 που στην ευαίσθητη ηλικία μόλις των 16 ετών, κατέφυγε στην Αργεντινή για να εργαστεί ως νυκτερινός τηλεφωνητής κι έφτασε να έχει στον έλεγχό του το μεγαλύτερο φορτηγό και πετρελαιοφόρο στόλο του κόσμου, αμέτρητες επιχειρήσεις μέχρι και το θρυλικό καζίνο του Μόντε Κάρλο. Ο Ωνάσης υπήρξε ο άνθρωπος που τολμούσε, είναι αδύνατον να περιγράψει κάποιος τη ζωή του σε μερικά μόνο λεπτά. Για κάθε κεφάλαιο της ζωής του, για κάθε πτυχή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, για κάθε επένδυση, για κάθε γνωριμία, σχέση ή ενέργειά του θα μπορούσε να αποτελέσει ως προς την περιγραφή ένα ξεχωριστό βιβλίο.

Το πώς ο Ωνάσης έσωσε το Μονακό από τη χρεωκοπία, ο φαλαινοθηρικός στόλος του Ωνάση, Αριστοτέλης και Τίνα Λιβανού, Αριστοτέλης και Μαρία Κάλλας, Αριστοτέλης και Τζάκι Κένεντι, Αριστοτέλης και Νιάρχος, Αριστοτέλης και Αργεντινή, η Ολυμπιακή Αεροπορία. Ίσως τελικά αυτό ο απίστευτος, ο μυθικός σε ιστορία βίος του συνετέλεσε στο να κάνει τη θαλαμηγό ΧΡΙΣΤΙΝΑ ένα μαγικό σκάφος και το όνομά του να φτάσει να σημαίνει πλέον ακόμα και σε ξένες γλώσσες κάποιον που είναι πλούσιος. Θα κλείσω με ένα απόφευγμά του που νομίζω ανάμεσα στα πολλά που σήμερα κυκλοφορούν είναι το πλέον χαρακτηριστικό “Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως κάποτε ο καιρός θα φτιάξει. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μέσα σε άστατο καιρό”.

Πρώτη Περίοδο 1943 – 1950

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο, ο Αντιπρόεδρος της ΦΣΠ Πέτρος Αρβανίτης μας παρουσίασε την πρώτη ιστορική περίοδο του πλοίου όταν ναυπηγήθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για λογαριασμό του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού.

Ο Πέτρος Αρβανίτης, είναι αντιπρόεδρος της Φ.Σ.Π. ασχολείται με την πρακτόρευση και διαχείριση πλοίων. Είναι σύμβουλος σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με 45χρονια εμπειρία στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι ιδρυτής του ναυτιλιακού Πρακτορείου ALPHA SHIPPING AGENCY και αντιπρόσωπος Αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών και του σκάφους Christina O στην Ελλάδα. Ο Πέτρος Αρβανίτης είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας με παραδοσιακά ξύλινα σκάφη (καΐκια) και μετέχει συχνά σε αγώνες (ρεγκάτες) στο Αιγαίο.

Δεύτερη Περίοδο 1950 – 1975

Την περίοδο που το CHRISTINA ήταν η θαλαμηγός του Ωνάση μας παρουσίασε o Γεώργιος Σταμάτης.

Ο Γιώργος Βασίλειος Σταμάτης αποφοίτησε από το τμήμα ναυπηγών του πανεπιστήμιου Glasgow της Σκοτίας. Εργάστηκε 43 χρονιά στην ναυτιλιακή βιομηχανία και ανέλαβε διάφορες θέσης ευθύνης στο Γραφείο των επιχειρήσεων Ωνάση στην Νέα Υόρκη, με περιστασιακές επισκέψεις στο γραφείο του Ωνάση στο Μόντε Κάρλο. Έχει μεγάλη εμπειρία των ναυτιλιακών υποθέσεων των επιχειρήσεων του Α. Ωνάση καθώς και των μελών οικογένειας Ωνάση. Σήμερα ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδος

Τρίτη Περίοδος 1975 – 1998

Ο Καθηγητής Βασίλης Τσελέντης μας παρουσίασε την περίοδο που το Christina βρέθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα ΑΡΓΩ.

Ο καθηγητής Βασίλειος Τσελέντης είναι βιοχημικός (MSc, PhD, University of London UK.) και έχει ειδικευτεί στην περιβαλλοντική παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων ρύπων. Είναι ομότιμος Καθηγητής του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και επικεφαλής του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμενικών λειτουργιών και τα Συστήματα Πιστοποίησης αυτών. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Τέταρτη Περίοδο 1998 – 2025

Η αναγέννηση του Christina με τον ναυπηγό Κώστα Καράμπελα

Όταν ο John Παπανικολάου αγόρασε το Αργώ από το κράτος ανέθεσε στον Κώστα Καράμπελα την μελέτη μετασκευής και την τεχνική παρακολούθηση όλου του έργου και μέχρι σήμερα είναι ο τεχνικός διευθυντής του σκάφους. Ο Κώστας Καράμπελας είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γένοβας του τμήματος ναυπηγών και μηχανολόγων, έλαβε διδακτορικό σε αυτό τον τομέα και από το 1980 είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ”COSTAS CARABELAS TECHNICAL OFFICE”. Με την τεχνική ομάδα του ασχολείται παγκοσμίως με όλες τις τεχνικές πτυχές της ναυτιλιακής δραστηριότητας.

Author

Ο Στέφανος Μίλεσης είναι συγγραφέας με εξειδίκευση στην επιχειρηματική ιστοριογραφία (MSc στην Διοίκηση Επιχειρήσεων). Από νωρίς καταπιάστηκε όμως και με τη μελέτη της αστικής ηθογραφίας και λαογραφίας, τις αστικές παραδόσεις, την τοπική και ναυτική ιστορία.