του Στέφανου Μίλεση
Σε ένα μικρό νεότευκτο πάρκο που φέρει την επωνυμία «Αγνάντι», ο επισκέπτης ανακαλύπτει πως πρόκειται για έναν εξώστη με μαγευτική θέα το νησάκι της Σταλίδας και όλη την ακτή που απλώνεται μπροστά του. Στην πίσω πλευρά του το μικρό πάρκο έχει φόντο τα υπέροχα αρχοντικά της περιοχής και κύρια την αλλοτινή έπαυλη Οριγώνη, μετέπειτα Μουτούση. Η έπαυλη αυτή κρύβει μια ιστορία γνωστή στους περισσότερους Πειραιώτες η οποία ταιριάζει απόλυτα με το όνομα του πάρκου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα της.
Το 1909 στην Έπαυλη Οριγώνη ζούσε μια νεαρή και όμορφη κοπέλα η 18χρονη Μαργαρίτα Μουτούση. Με την βαρκούλα της έκανε μοναχικές βόλτες ιστιοπλοώντας πότε προς την Πειραϊκή και πότε προς τον Φαληρικό όρμο. Και όταν ο καιρός δεν το επέτρεπε μελετούσε επί ώρες μέσα στο σαλόνι του σπιτιού της πιάνο. Της άρεσε τόσο που η καθημερινή της άσκηση κρατούσε ώρες ολόκληρες, χωρίς διακοπή, χωρίς ούτε καν φαγητό. Το σπίτι τους στην Καστέλλα αποτελούσε το κέντρο της Πειραϊκής κοσμικής ζωής με δεξιώσεις και βεγγέρες. Επίσημα πρόσωπα μπαινοέβγαιναν στην λαμπρή οικία, Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και μέλη της Κυβερνήσεως. Ο πατέρας της ήταν σπουδαία προσωπικότητα της πειραϊκής κοινωνίας.

Στην έρημη και μικρή τότε παραλία μπροστά από το σπίτι της γίνονταν τακτικά ασκήσεις Γεφυροποιών του στρατού, δηλαδή του σημερινού Μηχανικού θα λέγαμε. Κατασκεύαζαν πρόχειρες γέφυρες και επιδίδονταν σε διάφορες ασκήσεις. Ανάμεσά τους και ο Γεφυροποιός αξιωματικός Μιχαήλ Μουτούσης που όπως και άλλοι Αξιωματικοί στρατοπέδευσε στην παραλία, κάτω ακριβώς από την οικία Οριγώνη. Φυσικό ήταν σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, οι Αξιωματικοί να προσκληθούν σε μια από τις βραδιές εκείνες που η Έπαυλη Οριγώνη άνοιγε διάπλατα τις πύλες της, προσφέροντας καμπανίτη και άφθονη μουσική πιάνου. Εκεί λοιπόν ήταν που η Μαργαρίτα Οριγώνη ξεχώρισε τον Μουτούση ανάμεσα σε άλλους Αξιωματικούς και τον ερωτεύθηκε παράφορα. Το νεαρό ζευγάρι έκανε σχέση που διατήρησε επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Όλη εκείνη την περίοδο όμως η Μαργαρίτα δεχόταν την πίεση των γονιών της να σταματήσει αυτό το δεσμό που δεν οδηγούσε πουθενά, κατά την άποψή τους, καθώς επρόκειτο για έναν επαρχιώτη Αξιωματικό και μάλιστα του Μηχανικού, που αδυνατούσε να καταβάλλει ακόμα και το μίσθωμα του ενός δωματίου που μοιραζόταν με τον αδελφό του! Ο πρόξενος της Σερβίας και της Ολλανδίας, ο μεγαλοεπιχειρηματίας και οικοπεδούχος τεραστίων εκτάσεων πέριξ από το Πασαλιμάνι Πέτρος Οριγώνης, ήταν δεδομένο ότι δεν προόριζε την κόρη του για έναν τέτοιο γάμο.




Ο Μουτούσης γνώριζε την αντίδραση των γονιών της Μαργαρίτας και στεναχωρείτο πολύ καθώς πίστευε στον εαυτό του και στην αξία του. Αυτή η αντίδραση των γονιών της Μαργαρίτας, λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη στον Μουτούση για να ψάχνει διαρκώς για κάτι σπουδαίο, για κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είχε επιτύχει. Έπρεπε να δείξει στους γονείς της Μαργαρίτας την πραγματική του αξία, ποιος ήταν πίσω από τον ανώνυμο χωρίς αίγλη Ανθυπολοχαγό του Τάγματος των Γεφυροποιών.
Και η δύναμη ήταν τόσο ισχυρή, που μόλις δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία την άρπαξε από τα μαλλιά. Ο Μουτούσης υπέβαλλε αίτηση μαζί με τον Δημήτρη Καμπέρο (Πειραιώτης Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού τότε) και τον Χρήστο Αδαμίδη (Ανθυπίλαρχο) για να μεταβούν στη Γαλλία όπου θα εκπαιδεύονταν ως αεροπόροι.
Και πραγματικά το 1910 επέστρεψαν από τη Γαλλία, έτοιμοι αεροπόροι φέροντας κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του Πειραιά, συσκευασμένα σε ξύλινα κουτιά και τα τρία πρώτα αεροπλάνα που οι ίδιοι θα πετούσαν. Ο Μουτούσης ως πιλότος πια πετούσε συχνά πάνω από την Έπαυλη του Οριγώνη εκτελώντας παράτολμα ακροβατικά προς εντυπωσιασμό της Μαργαρίτας. Δεν ήταν ο μόνος άλλωστε, αφού και ο Καμπέρος έκανε ακόμη πιο παράτολμες πτήσεις (εξ ου και Τρελοκαμπέρος) πάνω από την Φρεαττύδα όπου βρισκόταν το δικό του σπίτι. Λέγεται ότι σε μια από εκείνες της πτήσεις, ο Μουτούσης πίεσε υπερβολικά θα λέγαμε τον κινητήρα του αεροπλάνου του, με αποτέλεσμα αυτός να σβήσει και να αναγκαστεί να το προσθαλασσώσει έξω ακριβώς από την Έπαυλη του Οριγώνη. Για καλή του τύχη ήταν ρηχά και το αεροπλάνο δεν χάθηκε στη θάλασσα.




Η Μαργαρίτα Οριγώνη λοιπόν έβγαινε από το σπίτι της και εκεί που σήμερα βρίσκεται το μικρό πάρκο Αγνάντι, ατένιζε τον ορίζοντα κάθε φορά που άκουγε μηχανικό ήχο να σκίζει την ηρεμία της Καστέλλας, πιστεύοντας πως ήταν ο αγαπημένος της Μουτούσης που πλησίαζε με τον διπλάνο του για να την εντυπωσιάσει με τις παράτολμες πτήσεις του.
Να σημειωθεί πως ο Μιχάλης Μουτούσης κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων που ακολούθησαν ήταν εκείνος που με υδροπλάνο τύπου Maurice Farman MF7 έχοντας παρατηρητή τον Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη έριξε τέσσερις βόμβες κατά τουρκικών εγκαταστάσεων επιτυγχάνοντας την πρώτη στον κόσμο αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας.
Τη συνέχεια της ιστορίας του ειδυλλίου Μαργαρίτας Οργιώνη με Μιχάλη Μουτούση και το απρόσμενο τέλος της μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.